Ne Mutlu Türk'üm Diyene
Dünyanın ne kadar değiştiğini gösteren 10 Google Earth videosu
Dünyanın ne kadar değiştiğini gösteren 10 Google Earth videosu

Dünyanın ne kadar değiştiğini gösteren 10 Google Earth videosu

Son otuz yılda dünyanın topoğrafyasında çok şey oldu. Şehirleşmenin hızla artması ve yayılması, buzulların erimesi, doğal felaketler ve mühendislik harikaları bu değişime sebep olan olaylardan bir kaçı…

Dünyanın ne kadar değiştiğini gösteren 10 Google Earth videosu

Geçen 30 yılda Amazon gibi bazı yerler tamamen değişti.

Yıllar boyunca uydu görüntüleri bu çarpıcı dönüşümleri yakaladı ve şimdi Google, Earth Engine Timelapse özelliğini, yalnızca 32 yılda manzaraların nasıl değiştiğini açıkça gösteren ek veri ve yüksek çözünürlüğe sahip görüntülerle güncelledi.

1984’ten 2016’ya kadar 5 milyon uydu görüntüsü içeren Timelapse, Çin’in şehirlerinin aşırı büyümesinden Amazon yağmur ormanlarının tahrip edilmesine kadar, dünyanın herhangi bir köşesinde ki alanı büyütmenizi ve o bölgede belirli bir zaman aralığında neler olduğunu yani felaketi görmenizi sağlıyor.

Timelapse’in en çarpıcı 10 örneği ise şunlar;

1. Dubai, denizde ve kıyıda gelişimi. Şehrin ünlü Palm Adaları inşaatını izleyin.

2. Turizm, Las Vegas‘ta hızlı gelişmeye yol açmıştır.

3. Çin’in Chongqing şehrinde, 1985 ile 2015 yılları arasında nüfusta 10 milyon artış olmuş.

4. 2000’e kadar Danimarka’nın başkenti Kopenhag, İsveçli komşusu Malmö’den deniz yoluyla kesildi. Bugün, 12 kilometrelik bir köprü tüneli, iki şehri karayolu ve demiryolu ile birbirine bağlıyor.

5. Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarının nasıl tahrip olduğunu izleyin 🙁

6. Buzullar küresel ısınma yüzünden geri çekiliyorlar. Bu video, Alaska’daki Columbia Glacier‘in nasıl küçüldüğünü gösteriyor.

7. Artan küresel sıcaklıklar da kutup buzullarının zamanla parçalanmasına neden olmuştur.

8. Aral Denizi dünyanın en büyük göllerinden biri olmaya devam etti, ancak eski Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen sulama projeleri nedeniyle göl hızlı bir şekilde küçülerek neredeyse yok olma eşiğine geldi…

9. Mısır’ın Toshka Gölleri, yakınlardaki Sadat Kanalı’ndan 1990’ların sonlarında suyun fazla olmasından dolayı oluştu, ancak kuraklık ve aşırı su talebi bu göllerinde sonunun gelmesine sebep oldu.

10. Volkanik aktivite, kuzey California’daki Lassen Volkanik Bitki Örtüsü Parkı’nı sıyırdı.

Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2017/03/google-earth-satellite-images-world-changed