İçindekiler
- 1 NASA, yaşadığımız ortamdaki kimyasal maddeleri azaltıcı bitkileri kamuoyu ile paylaştı. Açıklama, 1980’lerde ABD’li müteahhitler ile yaptıkları bir çalışmanın sonucu olarak karşımıza çıktı.
- 1.0.1
- 1.0.2 Çoğumuz zamanımızın büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçiriyoruz; okul, ofis, ev bunlardan sadece birkaçı. Temiz hava ve bol oksijenin bulunduğu sağlıklı bir ortamda yaşamak bizler ve pek çok hayvan için önemli, peki bunu nasıl yapabiliriz? Basit ve güzel bir yol: ev/mekan bitkileri. Bitkiler, havayı temizlerken aynı zamanda ortama biraz da yeşillik katarak göz zevkimize ve ruhumuza hitap ederler.
NASA, yaşadığımız ortamdaki kimyasal maddeleri azaltıcı bitkileri kamuoyu ile paylaştı. Açıklama, 1980’lerde ABD’li müteahhitler ile yaptıkları bir çalışmanın sonucu olarak karşımıza çıktı.
Çoğumuz zamanımızın büyük bir kısmını kapalı mekanlarda geçiriyoruz; okul, ofis, ev bunlardan sadece birkaçı. Temiz hava ve bol oksijenin bulunduğu sağlıklı bir ortamda yaşamak bizler ve pek çok hayvan için önemli, peki bunu nasıl yapabiliriz? Basit ve güzel bir yol: ev/mekan bitkileri. Bitkiler, havayı temizlerken aynı zamanda ortama biraz da yeşillik katarak göz zevkimize ve ruhumuza hitap ederler.
NASA’nın bu konuda bizlere bir tavsiyesi var. Hepinizin kafayı biraz sağa eğip, gözleri hafif kısıp, sol tarafa doğru bakarak “NASA mı?” der gibi olduğunuzu hissedebiliyorum. Ziraatçılar dururken NASA ne karışıyor yahu bu işe diyen meslektaşlar olacaktır illaki… Konuya dönecek olursak… NASA’nın 1980’lerin sonunda Amerikan Müteahhitler Birliği (Associated Contractors of America (ALCA)) ile çalıştığını biliyor muydunuz? NASA “Temiz Hava” isimli bir çalışma yaparak, bazı bitkilerin, kimyasalları diğerlerinden daha iyi filtrelediğini bulmuş ve insanlar üzerindeki etkisini de ölçmüş.
Merakla beklenen kısma geldik, en iyi hava temizleyici bitki hangisi? “Çiçekçinin Annesi” ve “Barış Zambağı” isimli iki çiçek listenin en üst sırasında yer alıyor. Çalışmaya göre, her ikisi de havadaki; trikloroetilen, formaldehit, benzen, ksilen, amonyak (bunların ne olduğunu yazının sonuna giderek öğrenebilirsiniz) gibi kimyasalları azaltıyor. NASA yaşadığımız ortama bulundurmamız için “İngiliz Ivy“, “Flamingo Lily” ve “Peygamber Kılıcı” çiçeklerini de öneriyor.
Her 30 metrekarede bir çiçek bulundurursanız, yaşam alanınız daha sağlıklı olacaktır.
Trikloroetilen: Baskı mürekkeplerinde, boya, cila, vernik, yapıştırıcı ve boya sökücülerde bulunur. Kısa süreli maruz kalma sonunda oluşan semptomlar: heyecan, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve kusmayı takip eden uyuşukluk, koma.
Formaldehit: Kağıt poşet, mumlu kağıtlar, makyaj temizleme mendilleri, kağıt havlu, kontrplak paneller ve sentetik kumaşlarda bulunur. Kısa süreli maruz kalmada oluşan semptomlar: Burun, ağız ve boğazda tahriş, ciddi vakalarda ise gırtlak ve akciğerde şişme.
Benzen: Plastik, reçine, madeni yağ, deterjan ve ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca sigara dumanında, tutkalda ve mobilya yapışkanında bulunur. Kısa süreli maruz kalmada oluşan semptomlar: Gözlerde tahriş, uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ritminde artış, kafa karışıklığı ve bazı durumlarda bilinç kaybı.
Xylene(ksilen): Kauçuk, deri, sigara dumanı ve araba egzozunda bulunur. Kısa süreli maruz kalmada ortaya çıkan semptomlar: Ağız ve boğazda tahriş, baş dönmesi, baş ağrısı, kafa karışıklığı, kalp problemleri, karaciğer ve böbreklerde hasar ve koma.
Amonyak: Cam temizleyicilerde, zemin parlatıcılarında, kokulu tuzlarda ve gübrede bulunur. Kısa süreli maruz kalmada ortaya çıkan semptomlar: Gözlerde tahriş, öksürük, boğaz ağrısı.
NASA Has Compiled a List of the Best Air-Cleaning Plants for Your Home. 26.11.2016
http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/nasa-air-filtering-plants
NASA’s List Of The Best Air-Filtering Houseplants. 26.11.2016
https://www.good.is/slideshows/nasa-gets-terrestrial
Ofistedeki odama Peygamber Kılıcı koydum, umarım faydalı olur. Bazen sigara dumanından görülmüyor içerisi 🙂
Bu amaçla kullanıldığını pek sanmıyorum 🙂 sen zaten kimyasalı doğrudan ciğere alıyorsun, Peygamber Kılıcı çiçeğini de yesen fayda etmez sanırım 🙂