Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması (Diospyros kaki) meyve şekilleri

Özet

Trabzon hurması (cennet elması) bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC’ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC’ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.

Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7.2 ºC’nin altında 200-400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi mart ayının ilkyarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır.

Cennet elması geç çiçeklendiği için erken ilkbahar donlarından etkilenmez.

Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar.

Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, bunun için tedbir alınmalıdır.

Ağaçları genel olarak rüzgârlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgar alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür bu da kalitenin düşmesine neden olur. Cennet elması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden şiddetli rüzgar, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.

Hurmalar için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin, iyi drene edilmiş derin topraklardır ve pH’ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç vermektedir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası % 20’ye kadar olan topraklarda yetişebilir.

Trabzon hurması yetiştiriciliği ders notuna aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz, iyi çalışmalar.

Trabzon Hurması (Diospyros kaki) Ders Notu

Share

You may also like...

6 Responses

  1. Erhan dedi ki:

    Hocam sunum için çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık. İçerisinde harika bilgiler ve görsel şölen var. Çok sağolun, diğer meyveler için de bekliyoruz, iyi çalışmalar

  2. Berna dedi ki:

    Levent hocam merhaba, sunum harika olmuş emeğinize sağlık. İzniniz olursa çiftçi eğitimlerinde kullanmak istiyorum.

    • Levent KIRCA dedi ki:

      Merhaba Berna hanım, ilginiz için teşekkür ederim. Çiftçi eğitimleri için elbette kullanabilirsiniz. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

  3. Burhan Çıtlak dedi ki:

    Sunum için teşekkür ederim Levent hocam, devamı gelecek mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir