Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği (Diospyros kaki)

Trabzon Hurması (Diospyros kaki) meyve şekilleri

Kısaca Trabzon Hurması

Trabzon hurması (cennet elması) bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC’ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC’ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.

Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7.2 ºC’nin altında 200-400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi mart ayının ilkyarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır.

Cennet elması geç çiçeklendiği için erken ilkbahar donlarından etkilenmez.

Çeşitlerin meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için 140-160 gün gibi uzun bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır. Sertken yenebilen (tadı buruk olmayan) çeşitler, meyvelerini olgunlaştırabilmeleri için diğerlerine göre daha fazla sıcaklık toplamına ihtiyaç duyar.

Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, bunun için tedbir alınmalıdır.

Ağaçları genel olarak rüzgârlardan zarar görmez. Ancak fazla rüzgar alan yerlerde, sonbaharda meyve olgunluk zamanında meyveler yaprak ve dallardan zarar görür bu da kalitenin düşmesine neden olur. Cennet elması ağacının dalları çok gevrektir, bu yüzden şiddetli rüzgar, meyve yüklü dalların kırılmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için dallar mutlaka hereklerle desteklenmelidir.

Hurmalar için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin, iyi drene edilmiş derin topraklardır ve pH’ı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç vermektedir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası % 20’ye kadar olan topraklarda yetişebilir.

Trabzon hurması yetiştiriciliği ders notuna aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz, iyi çalışmalar.

Trabzon Hurması ile İlgili Ders Notu İndir

Trabzon Hurması (Diospyros kaki) Ders Notu

Trabzon Hurması Morfolojik özellikleri

Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar hâlinde çatlaklıdır. Yapraklar eliptik bir yapıda 6–15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Ana vatanı Çin ve Japonya’dır. Türkiye’de Karadeniz kıyıları ile Hatay ve Antalya civarında yetiştirilir.

Dünyada Akdeniz hurmasının 2 milyon ton civarında üretildiği tahmin edilmektedir. Çin en önemli üretici konumunda bulunurken bunu sırayla Güney Kore, Japonya, Brezilya ve İtalya izlemektedir. Yeni Zelanda, Avustralya ve Şili ise Trabzon hurması üretimine yönelen ülkelerin başında gelmektedir. Ancak Türkiye’de bu meyve 40’ın üzerinde ilde yetiştirilmesine rağmen üretim yıllık 15 bin tonu geçmemektedir.

Trabzon Hurması Besin İçeriği

Trabzon hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengindir. 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri); 0,7 gram protein ve 0,4 gram yağ içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olup özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva etmektedir.

Trabzon Hurması Faydaları

Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0,3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın; A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden de vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.

Kocayemiş, kara hurma adlarıyla da bilinen meyve bol miktarda protein, karbonhidrat, selüloz, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, tanen, potasyum, magnezyum; A, B1, B2, B3, C vitaminleri içermektedir.

Morfolojik Özellikleri, İçeriği ve Faydaları Wikipedia‘dan alınmıştır.

Bazı meyvelerle sakkaroz ve fruktoz kıyaslaması

Sakkaroz (d/dl)
Muz 8,8
Elma 3,1
Portakal 2,5
Erik 2,0
Bal 1,9
Armut 1,7
Çilek 0,7
Hurma 0,3
Üzüm 0,2
İncir 0,1
Kiraz 0,1

Fruktoz (g/dl)
Bal 40,5
İncir 30,5
Hurma 23,9
Erik 15,0
Üzüm 7,3
Kiraz 7,2
Elma 5,0
Armut 5,0
Muz 3,7
Çilek 2,3
Portakal 1,8

Trabzon hurması nasıl kurutulur? [Kaynak]

Hurma eğer tam olgunlaşmamışsa iyice olgunlaşmasını ve yumuşamasını beklemeniz gerekir. Sert olarak kuruttuğunuz hurmanın hem tadı lezzetli olmayacaktır hem de kuruması zaman alacaktır.

Hurma eğer yeterince olgunlaştıysa aşama aşama kurutma işlemlerini uygulayabilirsiniz.

1. aşama: İlk olarak güzelce yıkayın. Ve kabuk kısımlarını soyun.

2. aşama: Sap kısımlarını koparmayarak. Saplarına düğümler atarak iplere bağlayın.

3. aşama: Tencerenin içerisine şeker ve tarçın ekleyin. Kaynayan şeker ve tarçınlı suya Trabzon hurmalarını 10 sn batırıp çıkartın.

4. aşama: Nemsiz ve güneş alan bir yere Trabzon hurmalarını asarak kurutabilirsiniz. 1 ayın sonunda Trabzon hurmalarınızı ipten asıp tüketebilirsiniz.

Trabzon hurması kurusunun tadının enfes olduğu kadar sağlık açısından da çeşitli faydaları bulunmaktadır. Trabzon hurması kurusunun sağlığımıza olan faydalarından bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz.