Hue açısı nedir? Nasıl hesaplanır? Excel’de Hue açısı nasıl formüle dökülür gibi sorularınızın yanıtını bulabileceğiniz yere hoş geldiniz. Eğer doğrudan excel hesaplamasına geçmek istiyorsanız yazının sonuna gitmelisiniz.
İçindekiler
Renk Tanımlamanın Kısa Tarihçesi
Rengin parametreleri ilk defa Amerikalı bir sanatçı Munsell tarafından tanımlanmıştır. 1940’lı yıllarda Richard Hunter insan gözünün renkleri algılama işlemini matematiksel olarak simüle edebilmek ve renk farklarını belirlemek amacıyla yaptığı araştırmalar sonucunda LAB değerlerini geliştirdi. Hunter’ın LAB değerleri, renk koordinatlarını ve renkler arasındaki farkları belirlemek için fiili bir model olarak kabul edilirken, hiçbir zaman resmen uluslararası bir standart olarak kabul edilmedi. Daha sonra kurulan bir uluslararası organizasyon CIE, Hunter Lab’nın güncellenmiş bir versiyonunu olan CIELab’ı yayınladı. L, A, B diye adlandırılan renk tanımlamasını yapmışlardır. Dünyada artık renk bilgisi iletişiminde bu sistemler kullanılmaktadır. Rengin tanımlanmasında colorimetre ve spektrofotometre adlı cihazlardan yararlanılmaktadır.
Bugün en çok kullanılan renk sistemi LAB sistemidir.
L*a*b* renk değerleri tıpkı coğrafik koordinat sisteminde olduğu gibi (enlem, boylam ve yükseklik) her bir rengin tek bir nokta ile temsil edildiği koordinat sistemidir. Bu yüzden her bir rengi renk uzayında tanımlayabilmek için üç bileşen (renk koordinat değerleri) gereklidir.
L *a *b* ne anlama geliyor?
CIE L, a*, b* renk değerleri, ölçüm ve renk iletişiminde için en çok kullanılan yöntemdir. L, a*, b* değerleri insan gözü algılamasına yakın olarak tasarlanmıştır.
İnsan gözünün algılayabildiği tüm renkleri tanımlar. Tüm dünyada, tekstil, boya, tarım, plastik, kağıt, baskılı malzeme ve benzeri cisimlerde renk kontrolü yapmak için çok sık kullanılır.
CIE L*a*b* renk değerleri, 3-boyutlu renk koordinatları şu şekildedir:
L*, Açıklık (lightness) koordinatı (L*=0 siyahı gösterir ve L*=100 beyazdır)
a*, kırmızı/yeşil koordinatıdır, +a* kırmızıyı, – a* ise yeşili belirtir
b*, sarı/mavi koordinatıdır ve +b* sarıyı, -b* ise maviyi belirtir.
Hue Nedir?
Hue, genel olarak bir objenin algıladığımız rengidir ve rengin ismini belirleyen değerdir. Mor, pembe, mavi, yeşil, kırmızı, turuncu, gibi.
Chroma Nedir?
Chroma, yoğunluk veya netlik değeri, görsel renk algılamasında rengin saflık oranını gösterir. Chroma, rengin canlılık veya matlık özelliğini tarif eder. Rengin griye veya saf renge ne kadar uzaklıkta olduğunu gösterir. Hue den bağımsızdır.
Lightness Nedir?
Lightness değeri, gözlenen objenin ışığı geçirme veya yansıtma özelliğine bağlı olan boyutu tanımlar. Renk değerleri karşılaştırıldığında, daha açık veya daha koyu olarak gruplandırılabilir. Örneğin domates ile kırmızı turpun renklerini kıyasladığımızda, turp daha koyu kırmızıdır.
Hue Chroma ve Lightness’ın Grafik Üzerinde Gösterimi
Hue, renk küresi diye adlandırılan, şekilde görülen küresel biçimle temsil edilir.
Chroma değişkeni yatay eksendedir. Merkezde gri (mat) olan renkler, sağa doğru gidildikçe saf ve daha canlıdırlar.
Lightness ise dikey eksende temsil edilir. Her renk, hue, chroma ve lightness olarak adlandırılan bu üç değer ile karakterize edilebilir. Bu değerler sayesinde, renkleri tanımlayabilmemizi sağlayan, üç boyutlu sistemi yaratabiliriz.
Rengin Açısı (Hue)
Rengin kırmızı, yeşillik ve mavilikte bulunduğu noktaya göre hue değeri yani rengin açısı değişir. Hue açısı 0 ise renk kırmızı, 90 ise sarı, 180 ise yeşil, 270 ise mavidir.
Rengin Berraklığı (chroma – matlık – parlaklık)
Renk uzayında yer alan noktanın dikey eksene uzaklığıdır. Rengin yoğunluk derecesini gösterir. Matlık – parlaklık yani chroma sayısal olarak arttıkça genel olarak renk parlaklaşır. Bir başka ifade ile chroma rengin yönü açıklığı/koyuluğu (lightness) değişmeden rengin doygunluğunun (griliğinin) ne kadar değiştiğinin göstergesidir.
Hue açısı formülü ve Excel’de Hue Açısı hesaplama için girilmesi gereken formül
Gıdalarda (meyve, sebze vb.) renk ölçümü yaptığımızda, kabuk rengi, zemin rengi gibi değerleri ortaya çıkardığımızda elde ettiğimiz L* a* b* değerlerinden Excel’de Hue açısı bulmak için kullanacağımız formül aşağıda yer almaktadır.
Şimdi gelelim Excel’de hue açısı hesaplama işlemine. Ölçmüş olduğunuz L, a*, b* değerlerinden yukarıda formülde de gördüğünüz b* ve a* değerlerini birbirine bölüyoruz ve formülde yerine koyuyoruz.
Excel’de Hue Açısı Hesaplama Formülü
=(180/3,141592654)*ATAN (b*/a*)
Excel’de Hue açısı nasıl bulunur ile ilgili hazırladığım aşağıdaki örnek excel görseline bakabilirsiniz.
Excel’de Hue açısı hesaplama ile ilgili aklınıza takılanları yorum kısmına yazabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Yararlanılan Kaynaklar
https://hakkisenkeser.blogspot.com/2018/01/renk-ve-boyar-madde-nedir.html
https://blog.odakkimya.com.tr/lab-renk-degerleri-nedir
McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective colour measurement, Hortscience, 27: 1254-1255.
Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Tezimi yazma aşamasındayım, hue açısını literatürden taradım, neredeyse herkes yukarıdaki hue formülünü vermiş. İnternette gerek google gerekse youtube da bunu excelde hesaplamayı araştırdım ama bulamadım. Bu sayfanın linkini de konudan buzdarip olduğumu bilen bir arkadaşım yolladı. Şuan bana ne kadar yardım ettiniz bir bilseniz, çok rahatladım. Bütün verileri tek tek hesap makinesi ile hesaplamak zorundaydım. Çok teşekkür ederim hocam, iyi ki varsınız.
İşine yaradıysa ne mutlu bana, tezinde başarılar dilerim, sağlıcakla kal.
Merhaba Levent hocam,
Belki inanmayacaksınız ama ben de bu sayfayı Mehtap sayesinde öğrendim. Her ne kadar tezlerimiz farklı olsa hue açısı hesaplaması bende de var. Çok teşekkür ederim hocam.
Merhaba 🙂
Rica ederim, tezinde başarılar dilerim.
=(180/3,141592654)*ATAN (b*/a*)
Levent hocam merhaba işin bu kadar basit olduğunu bilmiyordum. Sırf bu hue açısını hesaplamak için 75 TL ye fonksiyonlu hesap makinesi aldım, keşke bu siteye denk gelmeseydim hocam. Elim ayağım titredi 🙂
Merhaba Hakan, elinin ayağının titremesi geçtiyse hesap makinesini kaldırıp üzerine beyaz dantel örtebilirsin 🙂
Hesap makinesi her zaman işe yarar, boşuna aldığını düşünme.
HUE açısı eksi çıktığında nasıl yorumlamamız lazım daha doğrusu hue açısı – çıkar mı? benim b değerlerim – olduğu için sonuç – çıkıyor. Yanlış birsey mi yapıyorum acaba?
Merhaba, HUE açısı negatif çıkabilir. Yukarıdaki grafiklere bakarsan x ve y eksenlerinin hem negatif kısımlarını da görebilirsin. Aşağıdaki linkler yardımcı olacaktır. Takıldığın bir yer olursa buradayım 🙂
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1745-4557.1995.tb00377.x
https://www.konicaminolta.com/instruments/knowledge/color/part4/05.html
Merhaba hue açısı değerim negatif çıktı yorumlarda bahsettiğiniz makeleleri inceledim fakat tam olarak ne demek istediğini anlmadım negatif hue açısı değeri hakkında daha fazla bilgi vermeniz mümkün mü acaba? İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba, Yukarıda Tuğba hanıma önerdiğim linklere baktınız mı?
Çok teşekkür ederim hocam, diğer parametreler ile ilgili de paylaşımlar olacak mı?
Rica ederim. Parametrelerden hangisi? Aklınızda bir parametre varsa ona bakalım.
Hocam çok ama çok teşekkür ederim. Tezimin teşekkür kısmında size de teşekkür etmek istiyorum müsadeniz olursa.
Merhaba Aykut öncelikle rica ederim. Teşekkürü ailene, emeği geçen hocalarına, arkadaşlarına edersen daha mutlu olurum. Bu paylaşımı faydalı olması amacıyla yapmıştım. Sanırım hedefi 12’den vurdum.
Akademik hayatında başarılar dilerim.
Merhaba Levent Bey. Bir sorum olacak; renk tayini ölçümü sonrası sonuç raporunda hangi değerler belirtilmeli? (Hue açısı, chroma, L*, a*, b* vs)
Merhaba Merve Hanım, öncelikle elinizdeki örnek bir meyve mi, sebze mi yoksa et veya süt ürünümü? Bu raporu tam olarak nerede kullanacaksınız?
Hocam merhaba, tezimdeki renk analizlerinde a* değerinde + ve – değerlerin ortalamasını nasıl alacağımı anlamadım. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. ve Hu ve chroma grafiğini nasıl elde edeceğimi çok anlamadım açıkcası.. sevgilerimle.. iyi çalışmalar
Merhaba Roj en kısa zamanda hem Hue grafiği hem de elde edilen L, a, b değerlerinin excel’de nasıl hesaplanacağı ve bulunan açının ne anlama geldiğini içeren bir dosyayı konu içerisinde paylaşacağım. Paylaşacağım dosyada verilerini excel’e girerek otomatik olarak hesaplama yapabileceksin. Böylece hesaplamalar kolaylaşırken olayı kavramak daha da kolaylaşacaktır. Başarılar dilerim, iyi çalışmalar.
Hocam merhana kroma değeri hesaplamak için ayrı bir formül var mı excelde
Merhaba Zeynep hanım
Bildiğim ve kullanılan formülü yazı içerisinde paylaştım. a* ile b* değerleri olmadan croma hesaplamanız mümkün görünmüyor.
Hocam selamlar,
Aşağıdaki makaleden bulduğum hue açısı denklemlerine göre, a* değerlerim – , b* değerlerim + olduğundan benim için denklem(4) uygun görünüyor.
Çetin, N. (2019). Kurutma koşullarının elma ve portakalda renk özelliklerine etkisi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 17: 463-470.
Belirttiğiniz excel formulunde (180/pi) çarpanı olduğu için belirtilen tüm denklemleri (3,4,5,6) karşılıyor mu? yoksa sadece kesitini de koyduğunuz a*ve b*değerlerinin pozitif olması durumunda mı geçerli?
Yanıtınız için şimdiden teşekkürler, sağlıkla kalın!
Merhaba Ayşe hanım
Aslında durumu tek bir örnek üzerinden anlatmaya çalışmıştım. Ancak Çetin (2019) ya da McGuire (1992) makalesinde tam olarak anlatılmış. Burada sayının negatif ya da pozitif olması değil, rakamsal olarak büyük ya da küçük olması önemli. Rakamın önündeki negatif ya da pozitif işareti, renk skalasındaki yeri belirlemek için kullanılıyor.
merhaba levent bey excellde reçete bulmayı nasıl yapabiliriz.10 tane rengin lab değerinden reçete bulmayı excellde yapabilirmiyiz.
Örnek:p 485 c için sarıdan bu kadar kırmızıdan bu kadar gibi.tşk.