Üretim alanı bakımından Dünyada ve Türkiye’de en yaygın tarımsal ürünler nelerdir? Bu soruyu cevaplamanın pek çok yolu olabilir ancak en iyi yollardan biri, farklı mahsulleri üretmek için kullanılan toplam alanı küresel bazda karşılaştırmak olabilir.
Aşağıdaki görüntü, 2017 yılı itibariyle tahılların (yeşil renkle gösterilmiştir) dünya genelinde en fazla arazi kullanan 1. grup olduğunu göstermektedir. Buğday, mısır ve pirinç, aynı düzeyde ölçülen en popüler tahıllar arasındadır. İkinci olaraksa, soya fasulyesi ve diğer yağ mahsulleri, bir sonraki en fazla toprağa hakim olan grup olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tahıllar tarafından kullanılan arazinin oranı zamanla biraz küçülse de, bu eğilim birkaç on yıldır devam etmektedir.
2019 yılı itibariyle ülkemize bakacak olursak, hububat grubun 10 milyon 746 bin ha alan ile ülkemizde en fazla tarımsal alan kullanan grup olduğunu görüyoruz. Hububat olarak (buğday, arpa, mısır, yulaf, pirinç, çavdar gibi) buğdayın 6 milyon 832 bin/ha alan ile ilk sırada olduğunu görüyoruz. Hemen ardından sırasıyla, arpa (2 milyon 861 bin/ha) ve mısır (638 bin/ha), gelmektedir.
En fazla yer kaplayan ikinci grup olarak ise 3 milyon 608 bin ha alan ile yem bitkileri geliyor. Yem bitkilerinin kapladıkları alan ise sırasıyla, arpa 2 milyon 860 bin ha, mısır 638 bin 065 ha ve yulaf 109 bin 563 ha’dır.
Üretim alanı bakımından diğer gruplar ise şu şekildedir;
3. grup olarak, yağ bitkileri (1 milyon 814 bin ha) yer almaktadır. Onlarda sırasıyla şu şekildedir, zeytin (879.177 ha), ayçiçeği tohumu (751.693 ha), haşhaş tohumu (54.877 ha), kolza tohumu (52.510 ha), soya fasulyesi (35.295 ha), susam tohumu (24.855 ha) ve aspir tohumu (15.860 ha)’dur.
4. grup olarak, meyve ve meyvesi yenen sebzeler (1 milyon 618 bin ha) gelmektedir. Bu grup içerisinde üzüm (405.439 ha), antep fıstığı (366.210 ha), domates (181.488 ha), elma (174.439 ha), kayısı (131.178 ha), balkabağı, kabak ve su kabakları (126.200 ha), kirazlar (83.477 ha), incir (52.116 ha)
şeftali ve nektarin (46.294 ha), patlıcan (23.337 ha), kestane (12.714 ha), muz (8.488 ha), kivi (3.067 ha), hurma (2.542 ha), avokado (949 ha) ve keçiboynuzu (795 ha) yer almaktadır.
5. grup olarak 799,526 ha alan ise bakliyat, 6. grup olarak 552,825 ha alan ile sebzeler, 7. ve 8. grup ise sırasıyla kök ve yumrusu yenenler (462,229 ha) ve ihracata yönelik ürünler (165,915 ha)’dir.
Üretim alanı bakımından meyve türlerine bakmak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Başlıkta 2019 yılı yazdım, sebebi ise paylaştığım linklerden verilerin 1961’den 2019 yılına kadar nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Bunun için, Gro Intelligence‘ın ekranıyla etkileşim kurabilirsiniz.
Linkini paylaştığınız web sitesi çok işime yaradı hocam. Teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.
Neden bizim ülkemizde bu tarz istatistik siteleri yok, neden bunlara önem verilmiyor.
Bizim de istatistik sitemiz var. Daha çok haber kanallarının ve bilimsel TR dergilerin kullandığı bir veritabanı.
Hocam kurumların bu siteyle anlaşması var mı? Üniversitelerin kütüphanelerle olan anlaşmaları gibi bir anlaşma varsa süper olur.
Merhaba Aytekin, bu konuda hiç bir fikrim yok ancak kurumların anlaşması olsa güzel olurmuş.