Tarım dronu, tarım operasyonlarını optimize etmeye, mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan insansız bir hava aracıdır. Sensörler ve dijital görüntüleme yetenekleri, çiftçilere tarla ve bahçelerinin daha zengin bir görüntüsünü verebilir. Bir tarım insansız hava aracı kullanmak ve ondan bilgi toplamak, mahsul verimini ve çiftlik verimliliğini artırmada faydalı olabilir.
Tarım dronları aşağıdaki uygulamaları yapmak için kullanılabilir.
• Bitki sağlığını izlemek,
• Bitki sayısını saymak,
• Mahsullere böcek ilacı püskürtmek,
• Gerektiği gibi uygun zamanda tohumlama ve hasat süreçlerini programlamak,
• Kıt kaynakların kullanımını azaltmak,
• Gelecekteki analizler için veri kaydetmek gibi…
İçindekiler
Tarım Dronlarını kullanmanın Artıları / Eksileri
Tarım Dronlarının temel faydaları veya artıları/avantajları şunlardır:
➨ Kaynakları etkin kullanarak daha fazla verim elde edilmesine yardımcı olur.
➨Dronlar, uzaktan kumanda ile çalıştırılmaları nedeniyle büyük ölçekli tarımlarda haşere ilacı ve pestisitlerin püskürtülmesi için kullanılmaktadır.
➨Akıllı çiftçiliğe yardımcı olan çevresel verilerin izlenmesine yardımcı olur.
➨ Entegre CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) haritasına sahiptir. Her türlü coğrafi ve mekansal verinin depolanmasına ve analiz edilmesine yardımcı olur. Çiftçilere verimi artırmak için haritalama ve işleri ilerletmek için maliyetleri düşürmede yardımcı olur.
➨En yeni tarım dronları, mahsul sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olan verilerin toplanmasına yardımcı olur.
➨Termal kameralar ıslak ve kuru bölgeleri bulmaya yardımcı olur. Bu, çiftçilerin su israfını önlemesine yardım eder.
➨ Çiftçilerin tarlalarını hızlı ve verimli bir şekilde keşfetmelerine yardımcı olur. Bu, alanların durumunun belirlenmesinde zaman kazandırır.
➨Temel eğitimle kullanımı kolaydır. Bunun için pek kurs bulunmaktadır.
➨Bir düğmeye basarak drone eve dönebilir 🙂
Tarım Dronlarının Eksileri / Dezavantajları
➨Tarım dronlarını çalıştırmak için temel bilgi ve beceriler gerekir (sanırım artık sertifikada gerekiyor).
➨Dronların çoğu daha az uçuş süresine sahiptir ve daha az alanı kaplar. Uzun uçuş süresi ve uzun menzilli dronlar daha pahalıdır. Daha fazla özelliğe sahip dronlar da daha pahalıdır.
➨Kullanmak için yasal olarak izni almanız gerekir.
➨Ticari uçaklarla aynı hava sahasını kullanır ve bu nedenle uçuş yollarına girerse insanlı uçaklara müdahale edebilir.
➨Olumsuz hava durumlarında uçurmak zordur.
Hocam ülkemizde dronların tarımsal alanda kullanılabilmesi için sanırım sana çok yıl geçmesi lazım. Çünkü bunu kullanacak çiftçi yok denecek kadar az, çünkü çiftçimiz 65 yaş üstü. Gençler kullanır demek isterdim ama onlarda çiftçilik yapmak, tarımla uğraşmak istemiyor 🙁
Kesinlikle katılıyorum. Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri ile ilgili dron haberleri okuyorum bazen ama onlarında reklamdan öteye gittiğini görmedim henüz.
Daha düne kadar hayal edilemeyen bir çok şey bir anda hayatımızın ortasında yer almaya başladı. Evet çiftçi konusundaki endişeler doğru ancak zamanla bunların da aşılacağına inanıyorum.
Umarım bu teknoloji tarım alanında hak ettiği yeri bulur
Şöyle geçmişe 10’ar yıl arayla bakmanızı istiyorum. Beyaz eşya, TV, telefon vb bir çok cihaz evrim geçirdi ve geçirmeye de devam ediyor. Drone ile birlikte tarım dronu da hayatımıza girdi ve kullanılacağına inanıyorum. Belki bugün belki de yarın ama mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
dronla ilaçlama yapıldığı taktirde 1 dekar alana düşen su miktarı ne olmalıdır? çünkü dronlar 10 veya 20 litre su ile 15-20 dekar alanı ilaçlıyorlar dekara düşen su miktarı 1 litreye tekabül ediyor. lütfen bunun içii biri beni aydınlatabilirmi?
Merhaba Mehmet Bey, bu konudaki bilgili arkadaşlar umarım yardımcı olurlar ancak bir kaç tane link buldum. Aslına bakarsınız ben de merak ettim ve araştırmaya devam ediyorum. Ancak kesin bir cevap olacağını düşünmüyorum.
https://egitim.tarimorman.gov.tr/adana/Belgeler/LİFTLER/09%20Meyve%20ilaç%20normu.pdf
https://www.researchgate.net/publication/323816762_Water_Level_Measurements_from_Drones_A_Pilot_Case_Study_at_a_Dam_Site