Tıpkı gerçek bitkiler gibi suyu ve karbondioksidi emerek oksijen üretebilen sentetik biyolojik yaprak geliştirildi. Julien Melchiorri tarafından geliştirilen yaprak, sahip olduğu özellikleriyle uzun süreli uzay yolculuklarını mümkün kılıyor.
Yerçekimsiz ortamda bitki yetişemediği için, NASA tarafından uzay yolculuklarında doğal oksijen desteğinin sağlanacağı farklı yöntemler üzerine çalışıyordu. Melchiorri’nin ipek proteininden geliştirdiği yaprak ise uzun sürecek uzay yolculuklarına umut olma niteliğinde. Bitki hücrelerinden alınan kloroplastların ipek proteini içine yerleştirilmesi sayesinde, gerçek bir yaprak gibi fotosentez yapabilen bir malzeme elde edildi. Türünün ilk örneği olan sentetik-biyolojik yaprağın oksijen üretebilmek için tek ihtiyacı olan şey ise ışık ve az miktarda su.
Melchiorri’ye göre ipek yaprak, uzay yolculukları dışında, dış mekanların estetiği ve oksijen ihtiyacı için de çözümler sunabilir. Bina cephelerinde, havalandırma sistemlerinde ipek yaprağın oksijen üretiminden faydalanmak mümkün görünüyor.
Kaynak: Tarla Sera
Bu tarz haberleri daha sık paylaşırsanız sevinirim http://www.etarim.net adresinin arge teknoloji kısmında olduğu gibi oldukça detaylı ve açıklayı bir yazı olmuş elinize sağlık…