İnsanların doğa ile etkileşim kurabilmesi için yarı bahçe, yarı makine şeklinde bir tasarım geliştirildi. “The Hortum Machina B.” adını taşıyan tasarımın yakın gelecekte Londra’nın parklarında kendine yer bulması bekleniyor.
Londra College Üniversitesi mimarları yarı bahçe, yarı makine şeklinde bir tasarım geliştirdi. Tasarım, insanların doğa ile etkileşim kurabilmesi için yeni yollar geliştiren İnteraktif Mimarı Laboratuvarı’ndaki bir projenin parçası olarak üretildi. Yaratıcıları tarafından “yeni bir sibernetik yaşam formu” olarak tanımlanan ve “The Hortum Machina B.” adını taşıyan tasarımda, bitkilerden oluşan 12 bahçe modülünü taşımak için bir dış iskelet kullanılıyor. Bitkiler tarafından verilen elektrokimyasal sinyaller, makinenin yönelimini ve hareketliliğinin kontrol ediyor. Bu hareketlilik de makinenin bitkiler için toksik etki yaratacak koşullardan uzaklaşmasını sağlarken, bitkiler için uygun mikro iklim şartlarını bulması için şehir veya parkların etrafında manevra yapabilmesine izin veriyor.
Tehdit Oluşturmuyor
Projenin mimarlarından biri olan William Victor Camilleri, The Hortum Machina B.’nin bitkilerin herhangi bir elektrokimyasal (sıcaklık veya nemdeki farklılık ya da hava kirliliği gibi) tarafından uyarlanmasıyla birlikte dönmeye başladığını söylüyor. Makinenin dönüş hızı dakika da 1 metre, yani oldukça yavaş. Uzmanlar bu hızdaki bir makinenin kalabalık bir yolda hareket etmediği sürece kamu güvenliği için tehdit oluşturmadığını belirtiyor. The Hortume Machina B. şu anda prototip aşamasında ve tanıtımı süresince halktan olumlu tepkiler alırsa, makinenin yakın bir gelecekte Londra’nın parklarında kendine yer bulabileceği umut ediliyor.
resmen saçmalamışlar… amaç? koca bir hiç….