Çiçekler, tozlaştırıcılara nasıl uyum sağlar? Çiçekli bitkiler, farklı şekil ve boyutlarda çiçeklerin şaşırtıcı bir çeşitliliği ile karakterize edilir. Bu çeşitlilik, diğerlerinin yanı sıra arılar, sinekler, kelebekler, sinek kuşları, yarasalar veya kemirgenler de dahil olmak üzere farklı tozlayıcıların dayattığı seçime adapte olmuştur.
Her ne kadar birçok çalışma tozlayıcıların çiçekler üzerinde güçlü bir seçim baskısı uygulayabileceğini belgelemiş olsa da, çiçek çeşitliliğinin nasıl değiştiğine dair anlayışımız parçalanmış olmaya devam etmektedir.
Örneğin, çiçeğin tamamı bir tozlaştırıcıya adapte oluyor mu, yoksa diğer çiçek kısımları değişmeden kalabilirken, sadece bazı çiçek kısımları bir tozlaştırıcıya uyacak şekilde gelişiyor mu?
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Viyana Üniversitesi Botanik ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları Bölümü’nden Agnes Dellinger ve arkadaşları, Andes’teki tropikal bitki grubundaki (Merianieae) 30 türün çiçeklerini araştırdılar.
Dellinger, “Bu bitki türlerinin her biri arılar, kuşlar, yarasalar veya kemirgenler tarafından tozlaşmaya adapte olmuştur” diyor. Yüksek Çözünürlüklü X-ışını bilgisayarlı tomografisini kullanan araştırma ekibi, bu çiçeklerin 3 boyutlu modellerini üretti ve farklı tozlayıcılara sahip türler arasındaki çiçek şeklindeki farklılıkları analiz etmek için geometrik-morfometrik yöntemler kullandı.
Araştırmacılar, çiçek şekillerinin farklı tozlayıcılara adapte olarak geliştiğini, ancak çiçek şekli evriminin çiçek üzerinde homojen olmadığını gösterebiliyordu.
Özellikle, farklı tozlayıcılara çiçeğin geri kalanından daha hızlı adapte olan gösterişli steril çiçek organları (yaprakları): üreme organları daha yavaş gelişmiştir.
Dellinger, “Bu çalışma, tüm 3 boyutlu çiçek şeklini analiz eden ilk çalışmalar arasında ve benzer evrimsel çiçek modülerliğinin diğer bitki gruplarında da var olup olmadığını görmek heyecan verici olacak.”
İleri Okuma: Agnes S. Dellinger et al, Modularity increases rate of floral evolution and adaptive success for functionally specialized pollination systems, Communications Biology (2019). DOI: 10.1038/s42003-019-0697-7