Ne Mutlu Türk'üm Diyene

Muhteşem Karbon Emici: Büyük Bariyer Resifi

İklim değişikliği gezegen üzerindeki zorbalığa devam ederken, Avustralya’nın Büyük Bariyer Resifi gibi doğal harikalar gün geçtikçe daha büyük tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Ancak, dünyadaki canlı organizmalar tarafından yapılan en büyük tek yapının gizli bir silahı olabileceği ortaya çıktı. 

Yeni bir Avustralya araştırması, iklim değişikliğine karşı artan mücadelede son derece yararlı bir araç olabileceğinin altını çiziyor: 31.000 kilometrekareyi kaplayan bir deniz çayırı, kabaca İsviçre’nin büyüklüğünü oluşturuyor. Dünyanın en büyük deniz çayırı, resifin ortasında bir granit adası olan Lizard Adası’nın yakınında yer almaktadır.

Deniz çayırı, dünyadaki ısınma ikliminin temel nedeni olan karbonu absorbe etme kabiliyetine sahiptir. Genel olarak, deniz çayırı okyanus karbonunun yaklaşık yüzde 15’ini elinde tutar. Çalışmaya göre, deniz çayırı toplamda 27.4 milyon ton karbon tutabilir.

Muhteşem Karbon Emici: Büyük Bariyer Resifi

Fotoğraf: Getty

Deniz otu/çayırı çeşitli derinliklerde büyür: haliçler, kıyılar ve resifler gibi sığ veya orta derinlikte su veya derin su ortamlarında büyüyebilirler. Her üç derinlikten 19 bölgeye baktığımızda, bilim adamları derin deniz sularının sığ veya orta derinlikteki yoldaşları kadar karbon tutabildiğini belirlemeyi umuyorlardı.

Resif ile ilgili video için alttaki linke tıklayabilirsiniz.

https://earther.gizmodo.com/video/3541540

Bilim adamları, bilimsel olarak Halophila’nın belirleyicileri olarak bilinen derin suyunun, kardeşleri kadar karbon tutamayacağından şüpheliydi. Bu, çalışmaya göre sonuçları “biraz şaşırtıcı” hale getirdi. Deniz çayırının (seagrass) seviyesi ne olursa olsun, ne absorbe edebileceği arasında önemli bir fark yoktu.

https://www.youtube.com/watch?v=kCwCqIlUlVk

Bu deniz suyu karbonu emmede ve küresel ısınmayı yavaşlatmakta hayati bir rol oynamaktadır. Ancak, Amazon yağmur ormanları gibi, dünyanın en büyük deniz çayırı da tehlikede. Deniz otları inanılmaz bir karbon havuzu olsa da, iklim değişikliğinin tehlikeleri ve standart kirlilikten kolayca etkilenebiliyorlar. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, küresel olarak deniz çayırı yatakları “Dünyadaki en hızlı azalan ekosistemlerden biri”.

Bilim insanlarına ve yapılan araştırmalara göre bu ekosistemi, yılda %1-3 oranında kaybediyoruz. Bu da Avustralya yollarında fazladan 10 milyon otomobilin olmasıyla eşdeğer.

Unutma tek bir dünya var, onu korumalıyız!

Kaynak: Levent KIRCA