İçindekiler
Çürümeyen Elmalar
Dünyanın ilk GDO’lu elma dilimleri önümüzdeki günlerde ABD’nin orta-batı bölgesindeki 10 mağazada satışa sunulacak. Arctic adlı şirketin genetiğini değiştirdiği elmalar kesildiğinde çürümeyecek özelliğe sahip oldukları söyleniyor. Bu nedenle çürümeyen elmalar olarak adlandırılıyor.
Ürünün başarısı konusunda oldukça iyimser olduklarını söyleyen şirketin kurucusu ve başkanı Neal Carter bunun nedenini de elmayı ticaret fuarlarında deneyen herkesin çok beğenmesine bağlıyor.
Peki bu çürümeyen elmalar üretilirken kullanılan GDO nedir?
GDO Nedir?
DNA’sında yapılan modifikasyonlar yoluyla özellikleri değiştirilmiş olan bir canlıya GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma denir.
* GDO kısaltması, genetiği değiştirilmiş organizmaları belirtir.
* Genetiği değiştirilmiş (GD) canlılar, genomları doğal olmayan yollarla değişmiş organizmalardır (aslında tüm canlıların genomu doğal olarak dinamiktir ve doğal mutasyonlarla sürekli olarak her yönde değişime açıktır fakat GDO terimi sadece insan eliyle yapılan değişiklikler için kullanılır).
* Bir organizmanın genomunu değiştirerek, canlının özelliklerini değiştirebiliriz.
* Tüm canlılar genetik açıdan modifiye edilebilir, fakat yasalar genetiği değiştirilmiş insanların üretilmesini kısıtlıyor. Ayrıca diğer GDO’ların da üretimi ve dağıtımı sıkı düzenlemelere uymak zorunda.
* GDO’lara yaygın örnekler olarak, tarımda kullanılan GD ekinler ve tıbbi araştırmalarda kullanılan GD model organizmalar verilebilir.
Çürümeyen Elmalar – Tadında Değişiklik Yok
Elmalar kesildiğinde ya da ısırıldığında kısa sürede kahverengi renge bürünmesine sebep olan “polifenol oksidaz” enzimini azaltan şirket bu şekilde kesildikten sonra üç hafta boyunca bozulmayan GDO’lu elma elde etmeyi başarmış.
Şirketin iddiasına göre elmaya yeni bir madde eklenmediği için tadında da her hangi bir değişiklik söz konusu değil. Şu anda Golden, Granny Smith ve Fuji türlerinde uygulanan yöntem ABD ve Kanada Tarım Bakanlıkları tarafından onaylandı.
Şirket Orta-Batı’da Başarıya İnanıyor
Orta-batı demografik olarak ve müşteri sayısı bakımından uygun olduğu için seçildi. Doğu yakası ya da batı yakasında GDO’lu ürünlerin daha fazla kabul göreceği düşüncesine yanıt olarak ise Carter “Amacımız bu ürünün kabul görme ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde deney yaparak test sonuçlarını etkilemek değil. Biz bu ürünün her bölgede tüketilebileceğine inanıyoruz.” demiş.
Ürünlerin üzerinde, genetik olarak düzenlendiğine dair herhangi bir ibare olmayacak ancak Carter, kamuoyunda Arctic firmasının GDO’lu ürün sattığının bilindiğini ve ürünün markasını görenlerin bunu anlayacağını belirtiyor.
Firma logosunu da elma şekli içinde bir kar tanesi şeklinde değiştirdi. Ayrıca ürünlerin üzerinde bulunan QR kodları da ürüne dair daha fazla bilgi almak isteyenleri, ürünün internet sayfasına yönlendirecek.
Sonuçlara Göre Strateji Geliştirilecek
İlk ticari test sonuçları şirkete tüketicilerin paketleme ve fiyat tercihleri konusunda bilgi sağlayacak. Buradan elde edilen veriler, 2017 sonbaharında yapılacak satışlar için strateji geliştirilmesine yardımcı olacak.
Bu bilimsel çalışmaları desteklediğini belirten Washington elma endüstrisi, GDO’lu elmaların onaylanmasına ise karşı çıkıyor. Bu ürünlerin piyasaya sürülmesinin tüketicilerin elmalara karşı algısını olumsuz olarak etkileyeceğine inanılıyor.
ABD Elma Birliği ise Tarım Bakanlığının onayı öncesinde endişelerini dile getirmişse de şu anda konuyla ilgili herhangi bir tutum sergilemiyor. Kurum ayrıca GDO’lu elmaların güvenli, sağlıklı ve besleyici olduğunun altını çiziyor.
Özetle; elmalar ülkemize geldiğinde yemeye devam edeceğiz. Şirket zaten elmaların üzerine GDO ludur ibaresi taşıyan logolar koymayacağını söylüyor. Gerçi koymuş olsa bile ülkemizde bununla ilgili yeteri kadar kamuoyu oluşturulmadığı için yine bilmeden tüketmeye devam ederiz. Eğer yeteri kadar kamuoyu oluşturabilirse, önümüzdeki yıllarda yerli elma çeşitlerimizin GDO’lu elmaların yerini alması kaçınılmazdır.
https://www.youtube.com/watch?v=SvyGIvNWh1g
Kaynak
http://www.capitalpress.com/Orchards/20170109/first-gmo-apple-slices-to-go-on-sale-in-midwest [11.03.2017]
https://bilimfili.com/gdo-nedir [25/03/2021]
meyveleri sadece yemek için tuketmiyoruz .. ülkemiz kurutmalik meyve tüketiminde 1. sırada yer almaktadır .. GDO lu elma tüketimi yurt dışında talep görebilir ama ülkemizin bunu kaldiramacagini söyleyebilirim..hemde ülkemizde GDO ya yaklaşım yabanciyken böyle birsey olması mümkün olmayacağını açıkça dile getirmek isterim.. ülkemizde araştırmacıların işine yarayacak bi gelişim olarak görüyorum ..
Aslında bu GDO’lu elmalar ile GDO’suz elmalar arasında ne gibi biyokimyasal farklar var. Fenolik bileşikler, şekerler, asitler, antioksidanlar, vitaminler karşılaştırılsa çok iyi olurdu. Diyet için uygun mu değil mi 🙂
Sağlık açısından bir sakıncası var mı acaba? Eskiler uyguladığı taktik gibi kurtlu değilse yememek lazım 🙂